Mire tanít a Pilates?

0 Comments

Mire taníthat egy nehézség, probléma? Arra, hogy tudjunk jobbá válni, tudjunk fejlődni.

Tele vagyunk kapkodással, mindig rohanunk, Életünk nagy részét a racionális elme határozza meg, közben keveset hallgatunk a szívünkre vagy a lelkünkre. Érdemes magasabb szinten ránézni magunkra és gondolkodásunkra. Kérjünk visszajelzéseket! Hol van elakadás? Majd tudjunk következtetéseket levonni. Mindez arra világít rá, hogy mennyire jó a testmozgás erre is! Az csak a hab a tortán, hogy még egészséges is!

Régebben azt gondoltam, ha szellemileg fáradt vagyok, mozognom sem kell. De ez közel sem így van!

Olvastam, hogy Magyarországon óriási a gyógyszerfogyasztás és az önismereti kultúra nem magas.

A Pilates gyakorlatok ebben is segítenek, fejlesztik az imaginációt, az óra közbeni meditáció pedig egyfajta belső személyi edzés, egy spirituális létforma, amely összekapcsolódik a fizikaival, egyben a légzésünkkel összehangolva, testünket is formába hozzuk. Lelassulás, kiszakadás a mindennapok gyors, pörgő üteméből, amikor megáll az idő és eljön az ÉNIDŐ, önmagunk kiteljesítése.

Azokra a testtájékokra irányítjuk a légzést, ahova dolgozunk, odafigyelve a mélyizmainkra és sejtjeinkre tudatosan, mentálisan előkészítve a testet a nyugalom végig áramoltatására, egy megérkezés önmagunkba és nemcsak az órára. Belélegezzük a nyugalmat, majd a kilégzéssel elengedjük a feszültséget, így egyre tudatosabbá válva önmagunk gondozására, kiegyensúlyozására fordítjuk a figyelmet és ezt végig fenntartjuk a gyakorlatok végzése közben is. Majd, amikor már minden testrészt megdolgoztuk, eljön a lenyújtás és a végső relaxáció, a feltöltődés ideje, egy hálával teli pillanat, annak öröme, hogy ma is szenteltünk időt magunkra. Volt időnk erre is, ez a bónusz a feltöltődés, amelyet félig éber állapotban érünk el szolgálva magunkat és másokat. Az elengedés, elfogadás és ellazulás időszaka, melynek gyümölcsét igazán másnap élvezzük és érezzük: egy szuperjó, fitt közérzet, energikus, könnyed napkezdés és munkavégzés, motiváció és inspiráció a feladatokhoz. Hát ezért is annyira egészséges! Miután pedig ezt az érzést megtapasztaljuk, nem mondunk le róla és napi szokásunkká tesszük.

Azt is imádom, hogy az egész edzés finoman felépíthető a ráhangolódástól kezdve az óra végi relaxációig, elménk és a mozgás által felélesztve a különböző energiapontokat a testünkben.

Mindenképpen próbáld ki Te is és garantáltan nem bánod meg!

Rezsnyák Tímea

Leave a Comment

Your email address will not be published.