Téli wellness egyszerűen

0 Comments

Egy ideje már itt a tél, bár nem igazi, csak olyan hó nélküli és az utóbbi időben rendkívül szeles. Sajnos kirándulásra nem teljesen alkalmas, még sétára sem. De időnként, ha hideg van és csodásan tiszta a levegő, kisétálhatunk a természetbe, hogy felfrissüljünk, vagy csak rendezzük gondolatainkat.

Ugyanakkor a tél remek alkalom arra is, hogy csüggedés és depresszió helyett töltődjünk, befelé figyeljünk és egy kicsit lelassuljunk, egyszóval welnessezzünk.

Hogyan? Íme a téma “tízparancsolata”:

  1. Meditáljunk, tornázzunk (Piláteszezzünk, jógázzunk, zumbázzunk, fussunk odakint, vagy ami jól esik! Legyen “Énidőnk”!
  2. Tudtad, hogy ha egy órával korábban kelsz, 25%-kal csökken a depi? (Jama-USA-beli pszichiátriai tanulmány szerint). Abban az 1 órában ráhangolódhatsz a napodra: kényeztetheted magad: olvashatsz, meditálhatsz, tornázhatsz, zenét hallgathatsz, stb. de fontos, hogy mindenképp légy következetes!
  3. A reggeli hideg, vagy egyre hidegebb zuhany szintén frissítő erejű, és jókedvre derít.
  4. Hallgass energizáló zenét, ami lehet nyugtató, finom hangzású (Piláteszhez, jógához is használt zene: Chakra awakening)! Figyeld meg, hogy jobban, lendületesebben indul a napod!
  5. Hagyj időt a nyugodt, minőségi étkezésre! Reggelizz, hangolódj rá az ízekre már rögtön a nap elején! Közben adj hálát minden egyes falatért! Célozd meg és értékeld a minőséget, amit Te választasz, ne a mennyiséget! Dönts okosabban, ne keményebben! Lényeg, hogy ne bűntudattal étkezz.
  6. Amikor nem vagy a topon, emlékeztesd magad a sikereidre és mondd magadnak, hogy erős vagy és most még jobban csinálod. Ne feledd, hogy a Pilátesz, vagy más edzésforma mindig ott van Neked, nyugodtan menekülhetsz a mozgásba.
  7. Ápold és kényeztesd tested és lelked! Vizsgáld át a gondolataidat, szűrd ki az olyan szavakat, amelyek nem keltenek jó érzést benned, rontják a közérzetedet. Mantrázz egészségjavító megerősítéseket, ismételgesd őket amennyiszer csak tudod, letargia ellen is tökéletes.
  8. Örülj a lehetőségek óriási tárházának! Hiszen körülvesznek, csak vedd észre őket, és még kreatívvá is tesznek. Persze választani kell közülük, és ez szorongáshoz vezethet, de semmi sem akadályoz meg abban, hogy többet válassz és érzékelj. Csak gondold át, milyen új területet ismernél meg?! Nyugtasd le magad, hunyd le a szemed és kérd a belső hangot, hogy segítsen, és engedd, hogy a megérzésed vezessen!
  9. A tél egyben az elengedés művészete is. Engedd el a feszültséget a testedben! Lélegezz tudatosan, mint a Piláteszben! Feszítsd meg és lazítsd el a tested különböző tájékát és mondd magadnak, hogy “belélegzem a békét, a nyugalmat, a harmóniát és kilélegzem a fájdalmat, a haragot, a diszharmóniát”. Az elengedés nem felejtést jelent. A cél az, hogy írd le a pro-kontra érveidet, így tanulsz a tapasztalataidból és ettől majd jobban és szabadabbnak is érzed magad. Az értékeinket és elvárásainkat is újra kell terveznünk időről időre. Fókuszáld az energiád azokra, akik és amik megérdemlik a figyelmedet, ez az igazi szabadság!
  10. Ütemezz, tervezz! Hozz létre “látványtáblát” olyan képek, fényképek, reményteli szavak segítségével, amelyek Veled összhangban rezolnálnak. Ez ideális megoldás arra, hogy agyunkat pozitív irányba tereljük. Fejleszd ki magadban a vizualizációs meditációt! Képzeld és lásd magad, ahogy eléred az aktuális céljaidat és éld is bele magad! Például, amikor megcsinálsz egy nehezebb gyakorlatot képzeld el, ahogy elvégzed, hidd, hogy képes vagy rá! Vágj bele, működik! Gondolj arra, amit már elértél és megteremtettél! Köszönd meg, légy nagyon hálás! A nap végén írj le 3 dolgot, amiért aznap hálás lehetsz. Ez a szokás fokozatosan növeli az optimizmusodat.

Nos, szerintem ilyen egyszerűen, utazás- és pénzmentesen is megvalósítható egy kis téli wellness. Próbáld ki, jó szórakozást!

Leave a Comment

Your email address will not be published.